Hematom ušne školjke

 Hematom jednostavno znači "prostor ispunjen krvlju ". Hematom ušne školjke nastaje usled pucanja krvnog suda i nakupljanja krvi između slojeva kože koja prekriva spoljašnju i unutrašnju stranu uha. Budući da krv ne može izaći iz ovog prostora, ona se tu 

nakuplja i uho počinje da podseća na balon. Hematom ušne školjke može se dijagnostikovati i kod pasa i kod mačaka. Hematomi kod pasa najčešće su povezani sa infekcijom uha. Zbog bola i iritacije pas jako trese glavom, pri čemu dolazi do povrede ušne školjke. Povišen krvni pritisak doprinosi lakom pucanju krvnih sudova. Drugi uzrok hematoma može biti trauma, kao što je rana iz borbe, a to je češći uzrok hematoma kod mačaka. Kada je ušna školjka kraća, manja je verovatnoća da dođe do pucanja krvnih sudova dok pas trese glavom. U svakom slučaju, trebalo bi isključiti infekciju uha kao uzrok nastanka hematoma.


Tretman za hematom ušne školjke je obično hirurška intervencija. Aspiracijom krvi pomoću igle i šprica može se "isprazniti" hematom, ali je ovo retko kada efikasan tretman. Hematom će verovatno ponovo nastati, a ako se kontaminira, može se razviti i infekcija. Ako se ne leči, krv će se resorbovati i nastaće ožiljak, što dovodi do deformiteta ušne školjke. To se ponekad naziva " efekat karfiola" i može zatvoriti ušni kanal što dovodi do povećanog rizika od infekcije.

Period u kome je moguće hirurški korigovati hematom ušne školjke je obično nedelju dana od njegovog nastanka. Intervencija se izvodi u opštoj anesteziji, nakon što je prethodno kompletnom analizom krvi utvrđeno da nema kontraindikacija za operaciju. Ako postoji infekcija uha, trebalo bi uzeti uzorak i poslati u laboratoriju da bi se izolovao uzročnik i da bi se ispitala njegova osetljivost. To može značajno ubrzati lečenje infekcije. Takođe, ušni kanal može biti detaljno ispran i očišćen pre intervencije, dok je životinja u anesteziji.

Ušna školjka se ošiša i dezinfikuje, pre nego što se napravi rez. Krv se izdrenira i uklone se ugrušci, zbog kojih bi inače nastao ožiljak. Nakon intervencije važno je da ljubimac ne češe uvo, pa se preporučuje da nosi viktorijansku kragnu. Konci se skidaju nakon 14 do 21 dan. Ovaj period je duži nego nakon drugih intervencija, da bi se osiguralo da hematom ne nastane ponovo. Nakon operacije važno je da Vaš ljubimac dobija antibiotike i lekove protiv bolova. Antibiotici ili antimikotici u vidu kapi ili masti za uši se koriste ako je prisutna infekcija uha.