Piometra

Piometra predstavlja hronično oboljenje endometrijuma pri kome dolazi do nakupljanja gnoja u lumenu materice. Piometra je veoma teško oboljenje koje iziskuje hitnu operaciju i lečenje kako ne bi došlo do uginuća kuje. Nastanku piometre predhodi sitno-cistozna

 degeneracija sluznice materice koja je posledica hormonskog disbalansa. Na tako promenjenu sluznicu materice naseljavaju se bakterije, najčešće iz roda Escherichia, Klebsiella, Proteus i Streptococcus I one su uzrok nakupljanja gnoja. Pojavi piometre predhodi poremećaj hormona bilo da se radi o endogenim uzrocima ili zbog unosa hormona egzogenim putem. Hormonalni poremećaji (diregulacija gonadotropnih hormona, dug period žutog tela odn.diestrus, dugotrajna regresija žutog tela) su primarni uzroci nastanka piometre dok je kolonizacija bakterija u materici sekundarni uzrok piometre. Insuficijencija jajnika remeti sintezu estrogena što normalno dovodi produženog lučenja progesterona usled čega nastaje piometra.

 

 Rizik nastanka piometre je 6 puta veći kod kuja koje se nikada nisu štenile, a najčešće se javlja kod kuja starijih od 6 godina.
Prema kliničkoj slici razlikujemo otvorenu i zatvorenu piometru. Simptomi bolesti kod otvorene piometre su blaži s obzirom da se toksični sadržaj iz materice evakuiše u spoljašnju sredinu.
Simptomi zatvorene piometre su nespecifični, pogotovo na početku bolesti, a to su smanjen apetit, mršavljenje, polidipsija, poliurija, povraćanje i dehidracija i ponekad povećanje telesne temperature. Palpacijom abdomena zapaža se uvećanje materice.
Dijagnoza bolesti se postavlja palpacijom materice preko abdomena, mikroskopskom pretragom vaginalnog iscetka, ultrazvučnim i rentgenološkim pregledom. Hematološkim pregledom otkriva se leukocitoza .
Terapija podrazumeva što hitnije odstranjivanje jajnika i materice hirurškim putem (ovariohisterektomija) uz upotrebu rastvora infuzije i antibiotika širokog spektra.