Sterilizacija

Sterlizacija je operativno uklanjanje dela polnih organa životinja. Kod ženki se uklanjaju materica i jajnici, odnosno kod nekih vrsta samo jajnici, dok se kod mužjaka uklanjaju testisi. Kastracija mužjaka predstavlja hiruški postupak kojim se odstranjuju 

 oba testisa (pod anestezijom), pa skrotum ostaje prazan, ne proizvode se hormoni, oplodnja nije moguća. Sama operacija ne traje dugo i pas se vraća kući istog dana. Optimalno vreme za kastraciju je posle 6-og meseca starosti. Kastracija pasa je medicinski indikovana kod izostanka spuštanja testisa u skrotum, kod tumora testisa, kao i kod povećanja prostate.Rez se radi iznad skrotuma ili iznad ingvinalnog kanala. Nakon prepariranja potkožja istisne se testis i oslobodi funikulus koji se podveže i ukloni.

Pre izvođenja operativnog zahvata životinja se najpre sedira, a zatim uvodi u opštu anesteziju tako da je ovaj zahvat potpuno bezbolan.

 

  Sterilizacija ženki je takodje rutinski postupak. Pravilnim ligiranjem (vezivanjem) ili postavljanjem peana iza jajnika moze se izvrsiti isecanje pripadajucih ligamenata celom duzinom genitalija i jajnika do cerviksa. Nakon toga sledi ligiranje tela materice i kompletno odstranjivanje materice. Kada su jajnici i materica odstranjeni trbušna duplja se zatvara šivenjem peritoneuma, mišića i kože. Rana se zaštiti antibioticima. Konci na mišićima se resorbuju, a na koži se skidaju za 2 nedelje nakon operacije.Potrebno je sprečiti da ženka liže ranu jer u suprotnom rana sporije zarasta i može doći do pucanja šavova. Lizanje se sprečava stavljanjem posebno kreiranih kragni na vrat. Ishrana ženki nakon operacije treba da bude lagana , a hrana da bude kašasta.