Splenektomija

Slezina je organ smešten u blizini želuca na levoj strani abdomena. Tačna lokacija slezine zavisi od njene veličine i oblika, a uslovljena je i veličinom okolnih organa. Slezina je relativno veliki organ, tamno crvene boje dobro prokrvljen. Iako ovaj organ

 nije esencijalan za život, slezina ima važne funkcije povezane sa krvlju i limfnim sistemom. Slezina filtrira krv i učestvuje u brojnim funkcijama imuniteta.

Slezina može biti mesto primarne bolesti koja zahvata samo taj organ ili može biti zahvaćena usled bolesti drugih organa. Psi su skloni povećanju slezine (splenomegalija), tumorima i drugim izraslinama na slezini. Neke od najčešćih bolesti slezine su: generalizirano povećanje - povezano s poremećajima imunološkog sistema, pojedine anemije, prekomerna produkcija crvenih krvnih zrnaca, određene infektivne bolesti te davanje nekih lekova. 

Odstranjivanje slezine zove se splenektomija i psi i mačke podnose je veoma dobro.Razlozi za uklanjanje slezine mogu biti različiti a najčešće se radi o tumorima(hemangiom, hemangiosarkom) i oštećenjima pod uticajem traume ili zavrtanju slezine oko svoje ose. Bez obzira na važne funkcije koje obavlja, odstranjivanje slezine nema posledica po zdravlje kako pasa tako i mačaka. Nakon hirurškog zahvata nisu potrebne posebne mere brige(kao što je to kod ljudi), osim uobičajenog postoperativnog mirovanja od desetak dana.