Hirurško zbrinjavanje opstipacije

Smetnje u prohodnosti tankih creva koja za posledicu imaju nemogućnost ili otežan prolaz sadržaja creva, su problem koji se dosta često sreće u veterinarskoj praksi malih životinja. Obstrukcije tankih creva mogu po trajanju da budu akutne ili hronične. 

 Prema (ne)mogućnosti pasaže sadržaja kroz creva opstrukcije mogu da budu totalne ili parcijalne. Crevne opstrukcije se dele i prema tome da li je zbog opstrukcije došlo do promena na krvnim sudovima tog segmenta creva. 

Opstrukcije creva čiji se uzrok nalazi van lumena creva nastaju usled kompresije na zid tankih creva, tako da dolazi do smetnje ili totalne nemogućnosti pasaže sadržaja kroz creva. Uzroci ovakvih opstrukcija mogu da budu tumori, uvećani limfni čvorovi, priraslice, kile u koje dospeju tanka creva, vezivanje creva (volvulus), uvrnuće creva (invaginatio).

Opstrukcije tankih creva koja nastaju usled zadebljanja samog zida creva uzrokovane su zapaljenskim procesima na crevima, tumorima, ožiljcima, apcesima.

Opstrukcije čiji se uzrok nalazi u samom lumenu creva najčešće su izazivane najrazličitijim stranim tela koja životinje mogu da unesu. Problem sa unošenjem stranih tela u organizam pretežno se sreće kod mladih životinja koje iz radoznalosti u usta unose najrazličitije predmete, mada se ovakvi problemi nikako ne isključuju i kod odraslih životinja. Kod odraslih životinja uzroci opstrukcije su na prvom mestu kosti a zatim igračke i predmeti koje životinje kroz igru slučajno progutaju. Kod mačaka se strana tela u digestivnom traktu sreću ređe nego kod pasa jer su mačke opreznije prilikom unošenja namirnica i predmeta.

Urođene anomalije na crevima vrlo često otežavaju normalnu pasažu sadržaja kroz lumen creva. U zavisnosti od vrste anomalije, štene ili mače mogu da ispoljavaju simptome odmah po rođenju, ali se često simptomi javljaju tek onda kada životinja počinje da se pehranjuje ili da uzima čvršću hranu.

Opstrukcija creva nastala iz bilo kog od navedenih uzroka, dovodi do simptoma koji mogu da budu vrlo ozbiljni i da ugroze život životinje. Dolazi do gubitka tečnosti i elektrolita kao i do poremećaja u njihovom odnosu, kao i do razvoja endotoksičnog ili septičkog šoka.

Uzrok opstrukcije se u najvećem broju slučajeva rešava operativnim zahvatom.  Svaki pacijent koji treba da bude operisan podvrgava se davanju infuzionih rastvora i lekovitih sredstava koji poboljšavaju opšte stanje.

 Neke životinje se po zahvatu, uz odgovarajuće mere nege, ishrane i držanja brzo i lako oporavljaju, dok kod nekih koje su duže bolovale ili kod kojih je postojala totalna opstrukcija creva, period oporavka traje mnogo duže.