Torzija želuca kod pasa

Dilatacija i torzija (proširenje i okretanje) želuca je oboljenje koje se javlja samo kod pasa, naročito kod krupnijih pasmina sa dubokim grudnim košem, kao što su nemačke doge, nemački ovčari, nemački bokseri, dobermani, veliki šnauceri...Prvi

simptomi koje vlasnik primeti kod psa obolelog od dilatacije želuca su da pas naglo postaje neraspoložen, teško diše, uznemiren je, uplašeno i tužno gleda, slab je i bezvoljan. Ubrzo mu se javlja nagon za povraćanjem i pas zauzima pozu koa da će da povraća, primetne su i kontakcije trbušne muskulature ali pas ne uspeva ništa da ispovrati. Simptomi se vrlo brzo dalje razvijaju i postaju sve dramatičniji. Pas jedva da može da stoji na nogama, stomak mu je primetno nadut i sve se više i više povećava, gotovo primetno pred očima vlasnika, sluzokože psa su upadljivo blede. Ako vlasnik ne reaguje brzo i ne odvede psa veterinuru, pasa može da ugine vrlo brzo od pojave prvih primetnih simptoma.

 Prvi korak u terapiji životinje obolele od dilatacije ili torzije želuca je antišok terapija. Pas se odmah priključuje na infuziju i lekove. Sledeći korak u terapiji je smanjivanje pritiska u želucu obolelog psa. Ako je moguće, treba uraditi intubaciju psa i na taj način osloboditi gasove iz želuca u spoljašnju sredinu. Zatim se, kroz isti tubus, pristupa ispiranju želuca i odstranjivanju sadržaja. Ako se ne može intubirati psa, izvršiće se troakiranje želuca. Kada se stanje psa donekle stabilizuje i kada se pritisak u želucu smanji, preporučljivo je da se izvrši rentgenološki pregled psa da bi se utvrdilo da li je u pitanju samo dilatacija, ili je došlo do torzije i volvulusa. 

Kada je u pitanju samo dilatacija želuca, operativni zahvat je dobro uraditi ali ne mora da se radi odmah već može da se sačeka da se stanje psa stabilizuje. Međutim, kada su u pitanju torzija i volvulus, hiruški zahvat mora da se izvede što pre. Osnovnni princip operativnog zahvata je da se želudac vrati u njegov fiziološki položaj i da se fiksira, tako da bi se sprečili recidivi.