Hernije-kile

Hernia, kila ili bruh je najčešće uvrnuće trbušne ovojnice kroz otvor (urođeni ili novonastali), pri čemu se stvori nova šupljina koja može biti ispunjena sa delovima creva, delom nekog od trbušnog organa ili komadićem masnog tkiva. Pojam hernije podrazumeva

 kada se tkivo ili deo organa pomakne izvan telesne šupljine u kojoj inače normalno leži. U veterini se najviše javlja u području trbuha, a može biti umbilikalna ili pupčana, ingvinalna ili preponska tj skrotalna.

Pupčana hernija javlja se kao mala izbočina (dugme) na sredini trbuha, okom je vidljiva i pipa se vrlo brzo nakon par dana života šteneta, a nastaje zbog neformiranog i nezatvorenog pupčanog prstena.Etiologija ove hernije je nasledni faktor ili sečenje pupčane vrpce oštrim predmetom preblizu trbušne ovojnice od strane vlasnika psa, dok normalno kuja prekida sama zubima. Sadržaj hernije može se reponirati ili ne, odnosno kada štene / psa okrenemo na leđa, prstom se može / ne može ugurati sadržaj ponovo u trbušnu šupljinu. Pupčana kila - hernia umbilicalis se najčešće sreće odmah nakon štenjenja i može se primetiti i sa mesec dana starosti, a nastaje kada kuja odgriza pupčanu vrpcu uz sam abdominalni zid. Rez se pravi na samoj hernijalnoj vreći što u ovom slučaju predstavlja ispupčenje kože. Kroz ovako načinjeni otvor prolabira ili omentum ili creva. Kada se to reponira u abdomen, šije se hernijalni otvor. Nakon šivenja hernijalnog otvora šije se koža.

Abdominalna odnosno ingvinalna kila se operiše tako što se na koži pravi rez duži od hernijalnog prstena. Pod kožom se nalazi hernijalna vreća koja se preparira sve do ivice samog hernijalnog prstena. Hernijalna vreća se prepariše i reponira u abdomen ili se seče i odstranjuje. Hernijalni prsten se zatvara šivenjem a zatim šije koža. Operativni zahvat se radi u opštoj anesteziji. 

Perinealna hernia je urodjena i javlja se kod starijih mužijaka koji nisu kastrirani. Perinealna hernia se javlja kada masno tkivo, krvni sudovi ili organi (besika) napuste trbusnu duplju i produ kroz glutealnu muskulaturu i muskulaturu anusa. Manifestuje se kao izbočina sa strane i ispod anusa najčešće veličine jajeta.