Urinarni trakt

Psi su mnogo manje skloni bolestima mokraćne bešike i izvodnog mokraćnog kanala (uretre) u odnosu na mačke. Međutim, donji delovi mokraćnog sistema mogu biti mesto za upale, infekcije, kamenje, ili druge prepreke. Simptomi koji ukazuju da Vaš pas možda 

ima problem sa donjim delovima urinarnog trakta su otežano mokrenje, zamućen urin ili pojava krvi u urinu, intenzivan miris urina i često lizanje urinarnog otvora. Stanja bubrega, uretera, bešike i uretre često se istražuju kontrasnom radiografijom i/ili CT-om uporedo s ultrazvučnim pregledom, laboratorijskim testovima krvi i urina. Uretroskopija i cistoskopija se, takođe, praktikuju kod ženki.

Mokraćno kamenje

Mokraćno kamenje (uroliti) javljaju u oko 1% pasa. Uroliti se sastoje od kristalisanih minerala, kao što su struviti, oksalati, urati, cistin, ili kalcijum fosfat. Određene rase imaju veću sklonost ka urolitijazi. To su dalmatinci, jazavčari, baseti, engleski buldozi, jorkširski terijeri, irski terijeri, lasa apso, mini pudle, šnauceri, ši cu i čivave. Kamen se može naći bilo gde u urinarnom traktu. U mokraćnoj bešici on izaziva iritaciju, čime se povećava verovatnoća za nastanak cistitisa ili bakterijske infekcije. Kada nastane potpuna opstrukcija, urin se zadržava u telu.

Pas koji pati od urolitijaze ima simptome slične cistitisu. Često mokri po malo, povraća, odbija hranu, i javlja se bol u stomaku. Za pravilan tretman, moramo utvrditi mineralni sastav kamena, otkrivanjem kristala u urinu ili sakupljanjem kamenja kateterizacijom ili hirurškom intervencijom.

Neke vrste kamena mogu se rastvoriti posebnom dijetiranom hranom ili se mogu isprati iz mokraćne bešike pomoću urinarnog katetera, a za neke vrste je neophodna hirurška intervencija. Nakon uklanjanja kamena, pas mora biti na određenom režimu ishrane da bi se preveniralo da se kamen ponovo stvori.