Besnilo

- Pošto je ova bolest neizlečiva, a i jako opasna zoonoza i predstavlja veliki problem, zakonski je regulisano u smislu propisivanja mera za sprečavanje pojave bolesti, suzbijanje i sprečavanje širenja bolesti. Ovim pravilnikom je propisana obavezna vakcinacija svih pasa i mačaka starijih od 3 meseca, a zatim se revakcinacija sprovodi 

svake godine. Besnilo je teška zarazna bolest od koje može oboleti svaki sisar Između ostalog i čovek. Ipak, od besnila najčešće obolevaju ,psi, vukovi, mačke I lisice. Uzročnik bolesti je virus iz grupe Rabdo virusa, koji gledan pod svetlosnim mikroskopom ima oblik metka. Neurotropan je, što znači da mu je nervno tkivo ciljno. Pošto se uzročnik besnila nalazi u pljuvački zaražene životinje, nakon ugriza bolest se širi nervnim tkivom do mozga. Inkubacija traje 14 dana. Što je mesto ugriza dalje od mozga, to je period inkubacije duži, tako da može biti i do godinu dana, pa i duže.  

Postoje 2 oblika besnila: 

Furiozni - ima 3 stadijuma:   :

 - Prodromalni stadijum koji se karakteriše skrivanjem životinja na tamnim mestima. Ne odazivaju se i pokazuju netrpeljivost prema drugim psima i nepoznatim ljudima. Apetit je izgubljen, a dešava se i pojava nastranog apetita, kada životinja guta strane predmete. Zbog razvijene bulbarne paralize, životinja teško guta, jako slini, otežano defecira i urinira.

 - Stadijum ekcitacije: Prethodno navedeni simptomi su izraženiji, a naročito uznemirenost i razdražljivost životinje. Izražen je nagon za lutanjem, kada životinja beži od kuće i besciljno luta, i usled povećane agresivnosti grize sve na šta naiđe. Usled pojave paralize larinksa, lavež postaje promukao i onemogućeno je uzimane vode. Ovaj stadijum traje od 2 - 4 dana.

 - Paralitički stadijum: Javlja se 3 - 4 dana posle početka bolesti i karakteriše se depresijom. Životinja se smiruje, jezik viri iz usta, zenice su različitog izgleda (anizokorija), salivacija dostiže maksimum. Zbog postojećeg mijelitisa javljaju se znaci pareze i paralize.

 Paralitični oblik ili tzv.tiho besnilo, raznoliko je po stepenu izraženosti pojadinih stadijuma. Najčešće se paraliza javi bez pojave prethodnih stadijuma, a nekada se jave gastrointestinalni problemi sa jakim grčevima. Za 3 - 5 dana životinja ugine. Ovaj oblik besnila se najčešće javlja kod mačaka. 

Za postavljanje sumnje na dijagnozu najkarakterističnijim znacima treba smatrati: promenu ponašanja, promukao glas, perverzan apetit, sklonost ka bežanju, agresivnost, pojava simptoma bulbarne paralize, jak svrab na mestu ulaska virusa u organizam, anizokorija i redovno smrtan ishod.

Za postavljanje sigurne dijagnoze koristi se serološka pretraga besnila primenom imunofluorescentnog testa.