Panleukopenija

- Zarazni enteritis mačaka (mačićnjak) akutna je i vrlo zarazna bolest mačaka. Bolest napada mlade mačke starije od 3 meseca a zbog velike otpornosti i infektivnosti virusa smatra se da su gotovo sve mačke do godinu dana bile izložene virusu. Zbog svega navedenog u svrhu prevencije bolesti mačke je neophodno vankcinisati 

mačku protiv panleukopenije. Bolest se odražava povišenom temperaturom, leukopenijom (smanjen broj leukocita) prolivom i dehidracijom kao i velikim letalitetom.  Uzročnik je vrlo infektivan parvovirus – mačiji virus panleukopenije (FPV).

Virus je jako otporan i dugo opstaje u okolini a izvor infekcije su bolesne životinje, njihove izlučevine (naročito feces) , leš uginule životinje. Infekcija se prenosi direktnim kontaktom s bolesnom životinjom i njenim sekretima , kontaminiranom hranom i vodom. Mesto ulaska virusa u organizam je sluznica probavnog trakta.


Inkubacija traje 2-9 dana nakon čega se bolest manifestuje jakim infekcioznim sindromom; temperatura 40-40,6°C, gubitak apetita, depresija i opSHta slabost. 

Životinja učestalo povraća, javlja se dijareja – ređe s primjesama krvi. Abdomen je bolan na palpaciju – životinja leži potrbuške s glavom naslonjenom na prednje šape. Dlaka postaje neravna i nakostrešena. Bolest traje 3-7 dana i često završava smrću životinje.


Dok životinja povraća potrebno je uskratiti vodu i hranu ali zbog bržeg oporavka poželjno je što pre nakon prestanka povraćanja postepeno uspostaviti hranjenje bolesne životinje. Na tržištu postoje gotove lako probavljive dijetalne hrane za stanja akutnih proliva.

Iako je smrtnost kod ove bolesti izrazito visoka, ako je terapija započeta na vreme prognoza je relativno dobra. Kod životinje koja preživi 5. dan bolesti smatra se da ima dobre izglede za oporavak od bolesti.