Rinotraheitis

- Zarazna, vrlo kontagiozna bolest mačaka praćena u početku bolesti povišenom temperaturom. Ispoljava se u vidu konjunktivitisa, suzenja, iscetkom iz nosa, kijanjem, kašljem i vidljivim promenama na organima za disanje. Uzročnik je herpesvirus - mačji tip 1.  Jedina prevencija je vakcinisanje zdrave mačke. Prvo vakcinisanje se vrši u 

 periodu od 8-9 nedelja, a drugo u periodu od 12 nedelja. Vakcinisanje se vrši polivalentnom vakcinom koja štiti i od drugih zaraznih bolesti. Izvor infekcije je bolesna mačka. Bolest se može proširiti u roku od nekoliko dana, a prenosi se najčešće s jedne na drugu životinju. Postoje i klinički inaparentne infekcije (klinički nevidljive, bez prisutnosti simptoma), koje omogućuju neprimetno širenje uzročnika.

Virus se izlučuje iscetkom iz očiju i nosa . Oboljevaju samo mačke i virus se ne prenosi na druge životinje. Inkubacija traje 2-5 dana. Tok i težina bolesti mogu biti vrlo različiti - od inaparentnih oblika (nevidljivi;blagi oblici) pa do naglog uginuća.

Sekundarne bakterijske infekcije najčešće su uzrokovane sa bakterijama Pasteurellamultocida, Bordotellabronchoseptica, Streptococcussp, Mycoplasmafelis. Ove bakterije mogu uzrokovati hronični gnojni rinitis i konjuktivitis, upalu porebrice pa i pneumoniu!

Mačke koje se oporave od ove bolesti postaju nosioci i izlučuju virus, spontano ili nakon stresa. Virus izlučuju putem iscetka iz nosa.

Sam gnojni iscedak nije posledica virusa kao takvog, već posledica napada bakterija na oslabljeni organizam.

Ukoliko se krene sa lečenjem na vreme, mačke obično ozdrave kroz 2 nedelje. S obzirom da nema specifičnog leka za virus, lečenje se bazira na antibiotskoj terapiji, primenom mukolitičkih preparata kako bi se olakšalo životinji da izbaci sluz i gnoj iz disajnih puteva, I vitaminima kako bi se ubrzao oporavak. Takođe se mogu koristiti masti za oči kako bi se sprečilo nakupljanje gnojnog iscetka i čist fiziološki rastvor za ispiranje disajnih puteva i očiju.