Mačja kalicivirusna infekcija

- Najčešća zarazna virusna bolest gornjih disajnih puteva kod mačaka. Blaže je naravi od virusnog rinotraheitisa i retko izaziva ozbiljne komplikacije. Prenosi se direktnim kontaktom , iscedkom iz očiju i nosa (ponekad i izmetom) zaražene mačke. Preventiva igra važnu ulogu u sprečavanju infekcije i kontroli širenja ove bolesti. Mačići

se vakcinišu u dobi od 8-9 nedelja, a potom revakcinišu u dobi od 12 nedelja. Vakcina je kombinovana i osim za kalicivirusnu infekciju pruža zaštitu i protiv rinotraheitisa i panleukopenije.

Bolest počinje curenjem iz nosa i suzenjem, gubitkom apetita i povišenom temperaturom. Kijanje nije tako karakteristično kao za rinotraheitis, ali su zato karakteristični ulkusi i otvorene rane u ustima. Mogu se pojaviti i rane na vrhu nosa koje izgledaju kao ogrebotine. Mačka može šepati zbog bolova u zglobovima i mišićima. Simptomi i tokk bolesti slični su gripu kod ljudi, pa se često ova bolest naziva mačjim gripom.

Kalicivirus je otporan na mnoge dezificijense i može preživeti izvan tela mačke 8 do 10 dana, tako da ga možemo pronaći u mačjim posudama i stvarima čak i pose temeljnog čišćenja.

Mnoge mačke ostaju zaražene godinama iako ne pokazuju nikakve simptome bolesti i predstavljaju pritajene nosioce bolesti. Kalicivirus je često prisutan kod mačića, u domaćinstvima s više mačaka i u mačjim azilima. Vrlo često dolazi u kombinaciji s herpesvirusom.