Zarazni kašalj

Suv, nadražajni kašalj i nadražaj na povraćanje, koji se pojavljuju iznenada, čim pas počne brže da diše. Ako se ne leči, kašalj je sve jači, pas gubi apetit, neraspoložen je, a može da se javi i blago povećanje telesne temperature. Efikasna preventiva protiv ove bolesti je vakcinacija. Vakcina protiv štenećaka obično sadrzi i virus 

Parainfluence, tako da sa jednom vakcinom štitimo psa od oba virusa. Kod štenaca i pasa kojima je iz nekog razloga smanjen imuni sistem (skotne kuje, kuje koje doje, hronični bolesnici, osetljivije rase, psi koji žive u neadekvatnim uslovima i velikim populacijama) mogu da se pojave i simptomi upale pluća: visoka temperatura i produktivan kašalj (produktivan kašalj izbacuje neki sadržaj nasuprot suvom kašlju koji ne izbacuje ništa).

Ova bolest se leči pre svega sredstvima za smirenje kašlja i širenje bronhija, a antibiotici se daju da bi se sprečila bakterijska infekcija oštećenog tkiva. Pas treba da se drži u toploj provetrenoj prostoriji, bez jakih mirisa, da jede mekšu hranu i da se minimalno izvodi napolje.

Ukoliko ima ogrlicu, preporučuje se zameniti je amovima, jer pritisak ogrlice na dušnik takođe izaziva kašalj. Ukoliko se analizom pronađe bakterija Bordatela, daju se antibiotici iz grupe tetraciklina i hinolona. Terapija traje oko nedelju dana.