Konjuktivitis

Konjuktivitis je upala prednje membrane oka – konjunktive.Ta membrana je od vitalne važnosti jer sprečava ulazak prašine, prljavštine i bakterija u oko. Najčešći uzročnici konjuktivitisa su virusi, bakterije, gljivična oboljenja i paraziti. Takođe, ovo 

oboljenje se javlja kao posledica neke alergijske reakcije, manjka suza, ali i kao posledica toksično-hemijskih delovanja, prašine, dima cigareta i sl. Konjuktivitis se javlja u više oblika, a može biti akutni ili hronični i može se javiti na jednom ili oba oka. Akutni konjuktivitis najčešće je infektivnog ili alergijskog porekla, dok o hroničnom govorimo onda kada traje više nedelja ili se konstantno ponavlja i nakon lečenja.

 Kod pasa se manifestuje crvenim, natečenim okom, a ponekad možete primetiti i promene u ponašanju psa kog će iritirati upala, pa će stalno češati oko. Često se javlja vodenast iscedak iz oka, a tu su i dodatni simptomi kao curenje iz nosa, svrab, kijanje, oticanje nogu i sekundarne infekcije u predelu oka. Obolele oči  čistimo oftalmološkim antiseptičkim rastvorom i  antibiotičkim ili antiinflamatornim sredstvima, zavisno od uzroka.