Glaukom

 Glaukom je bolest kod koje je pritisak očne tečnosti veći od normalnog. Stanje može zahvatiti pse i mačke, iako je kod pasa ta bolest često nasledna. Kod naslednog glaukoma važno je potražiti rane simptome, kao što su crvenilo oko očiju, kako bi se na 

vreme započelo s lečenjem, lekovi i operacija mogu se koristiti kao sredstva lečenja i zadržavanja vida.

Strukture unutar oka okružuje tečnost. U normalnim situacijama protok te tečnosti kroz oko dobro je kontrolisan. Ali nekad se desi da tečnost ne cirkulše normalno i pritisak unutar oka raste. Glaukom je opšti termin koji se koristi kako bi se opisao povećani pritisak unutar oka.

Glaukom može da ošteti nekoliko važnih struktura unutar oka, uključujući očni živac, mrežnjaču i rožnjaču. Znakovi koji ukazuju na glaukom su:

 

Bol (cviljenje, trljanje lica o pod ili o nameštaj)

Mutan vid

Suzenje

Crvene oči

Povećana osetljivost na svetlo

Proširene zenice

Zenice nejednake veličine

Smanjen apetit

Delimično ili potpun slepilo

Ne želi da ga dirate po glavi

Ulceracija  rožnjače

Ulcer se javlja kao posledica gubitka supstance rožnjače, i može biti infektivnog (suvi keratokonjuktivitis) ili mehaničkog porekla (iskolačene oči pekinezera, rana izazvana mačjim noktima, na primer). Oko sa ulcerom je crveno, napola zatvoreno.

Najpre obavljamo oftalmomoški pregled koji će omogućiti da se ustanovi ozbiljnost ulcera; ako nije dubok, brzo će zarasti pomoću kolirijuma koji se često ukapavaju u toku dana. Ako je u pitanju veća povreda, možda će biti neophodno prekriti vežnjaču. Kod težih slučajeva dolazi do perforacije rožnjače i posledica po unutrašnje funkcionisanje oka. Tada je neophodna hirurška intervencija.