Korekcija zubala kod štenaca

Većina problema vezanih za nepravilan zagrižaj nastaju zbog nepravilnosti u dužini i obliku gornje i/ili  donje vilice.

Korekcije koje možete poveriti našoj ordinaciji su:

Većina problema vezanih za nepravilan zagrižaj nastaju zbog nepravilnosti u dužini i obliku gornje i/ili  donje vilice. Korekcije koje možete poveriti našoj ordinaciji su:

Nepravilno postavljeni očnjaci donje i gornje vilice

 

 

Do ovoga može doći usled problema sa vilicom ili sa samim zubima. Rostralno (prema nosu) postavljeni gornji očnjaci je najčešće problem genetske prirode. Najčešće nastaje usled zaostajanja mlečnih zuba. Ovaj problem dovodi do periodontalnog oboljenja, kao i oštećenja zuba koji se međusobno sudaraju.

Ako dođe do zaostajanja mlečnih očnjaka, onda stalni očnjaci izbijaju lingvalno (prema jeziku) i mlečni očnjaci ih teraju da rastu prema tvrdom nepcu,tako da često dolazi do oštećenja tvrdog nepca, u nekim slučajevima čak i do perforacije u sinus gornje vilice, što dalje komplikuje celu situaciju. Ako je problem u zubima , mlečno zubalo treba izvaditi što pre, a stalnim zubima omogućiti odgovarajućim ortodonskim aparatom mimoilaženje sa očnjacima gornje vilice. Ako je problem komplikovaniji, pribegavamo skraćivanju očnjaka i plombiranju.

Prednji ukršteni zagrižaj ( klještasti)

Prednji ukršteni zagrižaj( kada gornji sekutići rastu iza donjih sekutića) obično ne stvara problem u samom griženju, to je uglavnom estetska mana. Ipak, ovaj problem možemo rešiti postavljanjem ortodonskog aparata , ako je poremećaj nastao usled problema sa izbijanjem zuba. 

Podgriz i predgriz

 

Podgriz(duža donja vilica) i predgriz ( duža gornja vilica) su takođe česti problemi. Ako je u pitanju poremećaj , najčešće dolazi do oštećenja mekih tkiva usne šupljine i usana, zbog nepravilnog položaja očnjaka. Slična situacija je i kod duže gornje vilice. Ponekad je nepravilnost u dužini vilice samo privremena, te se tokom perioda rasta problem reši. Međutim ako se u tom periodu očnjaci nepravilno uklješete, to može uticati na dalji rast i razvoj vilice. Ako se ovaj problem ustanovi na vreme, moguće je vađenjem mlečnih očnjaka omogućiti dalje kretanje vilice.

 

Iskrivljeni zagrižaj

Oblik nepravilnog zagrižaja koji srećemo u situaciji kada svaka polovina vilice (gornje ili donje, retko su zahvaćene obe vilice), rastu kraće ili duže od druge strane. Problem je uglavnom genetske prirode i korekcija se sprovodi samo ako dolazi do samopovređivanja i oštećenja mekih struktura.